Thursday, November 27, 2008

ada BERANI?

Ada berani? Ha ha... saja je tanya. Bukan nak gertak atau nak takutkan sesiapa pun. Tak terfikirpun nak takutkan sesiapa.
Tetapi benarkah anda berani. Atau saja-saja mengaku berani tetapi sebenarnya penakut benar. Ada orang memang berani terhadap sesuatu perkara tetapi perkara lain dia tak sanggup buat.
Ada orang nampak badan besar, otot berketul ketul tapi takut lipas (tengok iklan hehe) tapi ada yang kecik tapi bila keberanian dia memang menakutkan orang lain. Lain orang lain ragam.
Tetapi dalam kehidupan, berani atau tidak cabaran, dugaan atau musibah sekalipun akan menanti di depan. Di sini kayu ukurnya, tidak kira sama ada kita bersedia atau tidak menghadapinya. Berani atau tidak melepasinya. Ada yang berani, sanggup meredah apa saja sebaliknya bagi yang takut akan mengalah dari awal.
Entahlah, tetapi 'quotation' dari sebuah filem ni yang kutonton malam tadi boleh dijadikan renungan;

"Keberanian bukan bermakna tiada ketakutan tetapi ia juga bermakna sanggup menempuhinya biarpun ada sedikit ketakutan.. (macam ni la lebih kurang)"

Friday, November 21, 2008

An ODE to LOST friendship?

Last day.
It's time to be apart. We shake hands, hugged each other. Tears flow, unconditionally. Everything seems very dull and sadness is all we shared at the moment. And then, the last words..
"Hope we will meet again, some day, some time... "
"Don't ever forget me. "
"Don't change. I like the way you are now."
"Friendship lasts forever."
"How I'm going to live without you."
"Goodbye.."
Ten or maybe 20 years later.
We meet again. Believe it or not, it's not as the same as before. You look different, and so is your friend. The truth is, we're all changed. Maybe it's just physical. But can you accept if the one you know really, really changed. They don't seem to know you anymore. Especially when it involves a conflict of interest. And the reunion turns sour. All you want to do now is to forget all those memories...damn
Friendship last forever? It may be lasting. But forever, we'll have to survive the test of time. As pepatah Melayu says; "Jauh di mata, dekat di hati". Heck, it may turn otherwise...
Are you ready for that?

p/s apalah aku merepek ni tapi ni sebagai renungan untuk yang akan tinggalkan alam sekolah. Good luck SPM!

Wednesday, November 19, 2008

KOMIK lama

X-Force 128 (2002)

BARU selongkar koleksi komik lama. Ini agak menarik (bertuah pun iya, sebab aku main pilih je) untuk dikongsi bersama.
Komik ni pada aku memang pelik. Bayangkan pada episod pengenalan dengan pasukan baru (mulai episod 116) , hanya dua ahli pasukan yang masih hidup dan kematian atau penggantian ahli baru tak ubah macam penyingkiran bintang realiti.
Nama ahli kumpulan juga pelik-pelik: Phat, Venus Dee Milo, U-Go Girl, Anarchist , El Guapo (sekadar beberapa nama).
Ok, terus ke isu komik kali ini yang menceritakan mengenai kematian. Siapa pun tak tahu bila akan mati dan bolehkah kita mengelakkannya. Itulah yang berlaku apabila pasukan ini tersadai di angkasa lepas dan U-Go Girl, The Orphan dan Anarchist terpaksa membaling dadu untuk memastikan dua daripada mereka boleh kembali ke kapal utama (seorang daripadanya harus mati).
Akhirnya U-Go Girl dan The Orphan terpilih hasil nombor dadu tertinggi, tetapi Anarchist kemudian diselamatkan memandangkan beberapa orang mati angkara Spike. Spike kemudiannya mengamuk lagi dan anggota X-Force cuba mempertahankan diri tetapi U-Go Girl tidak bernasib baik...
Bagaimanapun kematian U-Go Girl membawa haluan baru buat X-Force apabila dikenali sebagai X-Statix pada isu berikutnya. Sekian.

Friday, November 14, 2008

cerita RABU, KHAMIS, JUMAAT

pagi RABU
Sewaktu pergi ke Konvensyen Sukan, ada peserta mencadangkan agar kita belajar dari kemenangan atlit seperti Nicol David atau persatuan sukan yang berjaya. Katanya banyak yang boleh dipelajari daripada kejayaan seseorang daripada asyik memberi tumpuan kepada kegagalan.
Betul juga apa yang dikatakan tu, kalau asyik fokus pada kegagalan, bila nak berjaya? Apa-apa pun, MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA

awal pagi KHAMIS
Balik dari pejabat, tak tahu nak buat apa. Cuma layan TV sebelum tidur. Tengok Rachel Ray. Bukannya apa, tertarik dengan statement 'fitness guru' ni yang jadi tamu show ini. Katanya, orang sekarang tak banyak bergerak macam orang dulu-dulu, pasal tu badan semua naik. Baik dari budak sampailah ke orang tua. Katanya, orang sekarang tak banyak buat aktiviti fizikal macam potong kayu (nak cari kayu, nak cari kayu) etc...
Sedangkan katanya, peratus terlebih makan yang dihadapi orang kita sekarang ni hanya 2-3 peratus je berbanding tahun 50-an dulu .Jadi sarannya, banyak-banyakkan berjalan...

tengah hari JUMAAT
Sewaktu khutbah Jumaat, khatib memetik pesan Lukmanul Hakim pasal ilmu...

Kalau kita berilmu dan pergi ke majlis ilmu:

1. Kalau kita sudah ada ilmu itu, maknanya ilmu kita berguna
2. Kalau kita jahil, kita akan mendapat ilmu baru
3. Kalau Allah berkati majlis itu, kita juga akan mendapat berkat

Tapi, kalau kita berilmu tapi pergi ke majlis yang sia-sia:

1. Kalau kita sudah ada ilmu itu, ia tidak akan membantu kita
2. Kalau kita jahil, makin jahillah kita
3. Kalau Allah melaknat majlis itu, kita juga akan mendapat laknat

Fikir-fikirkanlah....

"Kau tempatku meminta
Kau buatku bahagia
Jadikan aku selamanya
Hamba-Mu yang selalu bertaubat .."

afgan- pada-Mu ku bersujud

Tuesday, November 11, 2008

tentang MARAH-MARAH

Ini cerita tentang marah-marah. Tak tahu la apa sebabnya kita boleh 'tersentap' (sentap? Ini mesti ada wayar yang putus) dengan apa yang berlaku di keliling kita. Lepas itu kita akan bengang semacam dan rasa nak nak belasah je (walaupun tak boleh, negara ni ada undang-undang ya).
Memang susah bila mula marah-marah. Benda kecil pun boleh jadi macam perang dunia. Tersiku sikit saja pun, dah naik angin. Mulut ringan je nak memaki, tangan dan kaki pun boleh juga.
Nampaknya bukan senang nak redakan rasa marah-marah ni, tambah pula kalau dari jenis cepat panas, lambat sejuk. Silap-silap boleh berhari hari. Hmm siapa pun tak suka kalau tengok muka monyok je, semuanya kerana marah-marah.
Sebaiknya, janganlah cakap apa-apa kalau marah-marah. Pernah terbaca satu kata-kata berbunyi begini: "Jangan bercakap bila sedang marah atau anda akan memberi satu ucapan yang paling disesali sepanjang hayat"
Mudah je kalau nak cuba nak hilangkan marah-marah ni. Selain ambil wuduk, solat (itu yang terbaik) apa yang boleh dibuat ialah tinggalkan tempat tu secepat mungkin. Lagi lama kita berada di situ lagi tak tenang hati. Tapi kalau marah-marahnya di rumah, janganlah sampai tak balik-balik.
Jangan marah-marah, nanti kena jual.

Saturday, November 8, 2008

SENJA di KAMPUNG

Ini kisah satu senja di petang raya, kami buat kenduri menyambut 1 Syawal (sekarang dah Zulkaedah pun) kat kampung. Cantik langit petang tu. Damainya...
Actually, ini waktu kegemaran aku kat kampung. Minum petang dan berbual-bual sementara nak tunggu maghrib. Ini yang nak buat aku selalu nak balik.

Kumulakan dengan Bismillah

Ini bukan cerita pasal 'keluarga 69' atau 'yin and yang' atau 'summer of 69'. Aku hanya suka nombor ini, itu saja. Mungkin itu caranya melihat dunia, penuh dengan pertentangan ...tapi seimbang. Just sit back, relax and enjoy...PERSEMBAHAN DARI HATI. Have fun!