Monday, August 31, 2009

MERDEKA!


HARI ini MERDEKA! Dah 52 tahun. Semua orang, aku kata semua orang menyampaikan mesej Merdeka. Selamat Hari Merdeka! Hayatilah Erti Kemerdekaan! Semoga Negaraku Terus Merdeka! dan macam-macamlah slogan yang menyatakan sokongan terhadap negara.

Ada yang kata, golongan generasi kini tak faham erti merdeka, Tak tahu betapa susahnya datuk nenek kita berjuang demi kemerdekaan. Yang kita tahu berhimpun di Dataran Merdeka. Laung Merdeka tiga kali bila jarum tunjuk pukul 12 malam. Esok tengok perbarisan. Habis.

Bagi aku Merdeka itu mudah
Bebas dari belenggu penjajah
Itu yang pasti

Tetapi yang lebih pasti
Aku bernafas selesa kerana Merdeka.
Mudah ke mana-mana kerana Merdeka
Makan yang enak kerana Merdeka
Berteman tanpa prasangka kerana Merdeka
Bebas beragama dan beradat kerana Merdeka
Segala-galanya kerana Merdeka.

Kalau tak ada Merdeka
Boleh kau buat itu semua?
Merdeka!Merdeka!Merdeka!

Lagu Fav aku untuk bulan ini: Demi Cinta-Kerispatih/The Climb-Miley Cyrus/ My Life Would Sucks Without You-Kelly Clarkson/Kau Aku-Aizat/Superman-Lucky Laki

Saturday, August 29, 2009

DALAM keadaan terlalu gembira kadangkala ada duka, ia bermakna hidup ini ada batasan. Dalam duka yang amat dalam kadangkala ada gembira, ia bermakna hidup masih ada harapan.

Itulah hakikat hidup ini. Aku menempuhi fasa yang amat positif dalam hidup ini apabila tiba-tiba kejadian yang tak diingini berlaku, terutama ketika Ramadan ini. Mungkin ini dugaan-Nya. Seperti yang aku post dalam facebook semalam, when life seems unfair, put some "f" into it. Itulah yang aku maksudkan. Aku tak boleh lagi fikir yang segalanya akan jadi negatif bila satu benda yang tak diingini. Aku malas nak berfikir seperti itu. Hanya biar hidup jalan terus dan berdoa agar segalanya akan berubah 360 darjah...Amin

Friday, August 21, 2009

dia DATANG

TERKEJUT kan? Dua post dalam satu hari. Tapi ini kes istimewa. Ramadan datang lagi. Alhamdulillah. Selamat berpuasa buat semua.
Saya ada puisi istimewa-buat menyambut Ramadan Al-Mubarak

dia datang lagi
membawa sedar
dari kealpaan duniawi
untuk kembali bertamu
di ruang hidup

entahlah
hadirnya dinanti
menghilang rindu setahun
membawa tenteram
mengisi sanubari

dia datang lagi
subhanallah
walhamdulillah
walailahaillallah
wallahuakhbar

air mataku jatuh ke hati...

KOMIK lama lagi

X-Men Unlimited#9 (2005)

KOMIK kali ni takda la lama sangat. Empat tahun dulu. Sebenarnya artwork komik ni aku tak berkenan sangat sebab serabut. Tapi layan je la. Cerita mengenai Wolverine. Ala, sapa yang tak kenal Wolverine yang perengus dan ada kuku adamantium tu. Ceritanya mudah je. Bayangkan mutan yang sudah biasa bertarung dengan macam-macam musuh baik di bumi mahupun di angkasa lepas kematian kawan. Tetapi kawannya, si Johnny ni mati sebab nak selamatkan dia. Apa lagi, mengamuk la Wolverine. Mandi darah beb.
Cerita kedua mengenai Iceman (yang ini artwork dia sedap mata memandang) yang tulis surat kepada Cyclops, beritahu dia nak berhenti dari menyertai X-Men. Memang lawak. Bacalah sendiri!!

Tuesday, August 11, 2009

akhirnya KENA juga

H1N1. Benda yang amat-amat ditakuti sekarang ni. Biarpun dah dekat empat bulan, tak nampak pun tanda nak berkurang, bertambah lagi adalah. Bak kata orang dah masuk gelombang kedua. Sebelum ini kita cuma bimbang, takut kalau berlaku kat negara kita. Buat pemeriksaan kat airport, tak bagi keluar negara kalau berisiko, kuarantin dan semuanya dah dibuat untuk pastikan rakyat kekal selamat.
Tetapi akhirnya kena juga. Makin ramai pula rakyat Malaysia jadi korban H1N1. Memang menakutkan, tetapi itulah hakikatnya. Tak terkecuali, cousin aku pun diserang penyakit jahanam ni. Sekarang ada kat hospital. Aku doakan semoga dia cepat sembuh.
Kat office pun dah buat security measures untuk pastikan penyakit tak merebak. Tau je la, kat office ni ramai orang datang. Kena la ambil langkah berjaga-jaga.
Dengar cerita coach badminton pun kena H1N1 masa kejohanan badminton dunia di Hyderabad, India. Tapi tak confirm lagi (masa entry ni ditulis). Nauzubillah.
Marilah kita sama-sama berdoa agar penyakit ini akan segera hilang dari muka bumi ini dan ambillah pengajaran daripada segala yang berlaku. Amin....

Monday, August 10, 2009

RINDU

TAK tahu mengapa
rasa ini datang lagi
singgah dan kemudian enggan pergi
berakar umbi dalam hati ini

AKU bermimpi
berjalan di daerahmu
menyoroti indahnya alammu
meninjau kamar-kamarmu
melayari kenangan bersamamu
hanya aku dan kamu


ANEHNYA segala itu
bagaikan mimpi dalam jaga
dan terbawa-bawa
dalam nafas nyata
biar hanya anganan semata

RINDU aku kepadamu
menari-nari di laman fikir
berlari-lari di ruang khayal
berkecamuk dalam sukma
kunikmati puas dalam lemas
aku tahu aku rindu
menanti detik pulang kepangkuanmu

Sunday, August 9, 2009

KOMIK lama KEMBALI


KOMIK LAMA KEMBALI!

Lama dah nak buat tapi banyak halangan. Even nak menaip entry ni pun berapa kali tergendala sebab asyik sangkut je. Ok, here goes. Gambar tak berapa jelas la, maafkan saya ye.

Uncanny X-Men372 (1999)
Prof X sejak balik dari dimensi asing dan planet Skrull, nampak tertekan. Anak buahnya dikejut sejak jam 5 pagi untuk latihan lasak. Semua diminta untuk buat benda yang tak masuk akal menyebabkan X-Men betul-betul bengang dengan mentor mereka ni.
"...almost like he's trying to break us," kata Shadowcat (gambar).
Tak dinafikan, memang isu ni antara yang paling tegang dalam siri X-Men! Argh!
(aku cuba pendekkan entry ni, takut hang lagi!)

Friday, August 7, 2009

minggu SIBUK

MINGGU yang agak sibuk untuk aku. Banyak pulak benda nak dibuat dan banyak pulak event berlangsung kebelakangan ni. Puasa dah makin dekat agaknya. Semua nak kejar, terkejar-kejar dibuatnya.
Tambah pulak beberapa hal di rumah dan tak boleh nak dielakkan, aku perlukan plan A, plan B, plan C dan pelbagai plan, semata-mata nak pastikan semuanya selesai.
Tapi satu bendalah nak beritahu. Kita merancang, Tuhan merancang. Perancangan Tuhan lebih baik. Walaupun kadang-kadang nampak macam tak memihak pada kita (bimbang kalau apa yang berlaku tak disenangi orang), tetapi Tuhan tahu apa dalam hati kita, kan.
Kadangkala, penyelesaian masalah itu pun nampak macam menyusahkan tetapi akhirnya beban yang patut ditanggung hilang begitu saja. This too shall pass.
Mungkin aku perlu lebih relaks menghadapi semua ini. Tekanan tetap ada tapi usah mengalah dengan tekanan.
Lambat-laun semuanya akan selesai dan kita boleh raikan kejayaan itu.
Semuanya akan baik-baik saja. Hahaha...

Tuesday, August 4, 2009

LURVE songs

A friend of mine is painstakingly (or is it pains taking) searching for love song to be aired on her wedding, proabably next year. Right now she had 25 (including few that I've suggested her), but she got another 75 songs to go to make Top 100 lurve song for that special day.
But for me, I've a few love song that I considered special, maybe she can play it on her wedding as well (eh, lagu Ikan Kaloi tak boleh ke? Favorite song among the 'otai'). Ok, here goes:

1. Now and Forever -Richard Marx
2. This I Promise You- N'Sync
3. Kiss Me- Sixpence None The Richer
4. Butterfly- Mariah Carey
5. I Never Had A Dream Come True (S Club 7)
6. Keabadian Cinta- Anuar Zain
7. Sempurna- Andra and The Backbone
8. Change The World- Eric Clapton
9. Everytime I Close My Eyes- Babyface
10. Back At One- Brian McKnight

I had many more songs but I can't get it outta my head.

p/s Anyway, these are my favorite songs for last month:
Fire Burnin'-Sean Kingston/I Gotta Feeling-Black Eyed Peas/Halo-Beyonce/Mad-Ne-Yo/Madu Tiga-Ahmad Dhani