Sunday, September 27, 2009

LAGU raya 2009

DIAM tak diam dah lapan hari raya. Lagu raya mana yang korang betul-betul suka? Bagi aku tahun ini, lima lagu ini memang best. Tak tahu la tahun depan lagu apa pulak yang best.

1.Selamat Hari Raya-Saloma
Lagu yang memberi mood raya bagi aku, lagu raya pertama yang aku dengar kat radio tahun ini. Happening!

2. Pulang di Hari Raya-Noor Kumalasari.
Tak tahu la kenapa boleh terminat lagu ni. Suka la lagu raya dengan 'light disco feel'. Cool!

3. Suara Takbir- Tan Sri P Ramlee
Syahdu betul lagu ini. Rasa macam ada kat kampung. Betul-betul ada 'feel' Melayu.

4. Bersabarlah Sayang- Sanisah Huri
Walaupun Anuar Zain pun ada nyanyi lagu ini, yang original lagi bagus. Ada sesuatu dengan susunan muziknya.

5. Salam Aidilfitri Ayahanda dan Bonda- Hujan & Raihan
Sesuatu yang baru dan segar untuk tahun ini. Gabungan indie dan nasyid. Walaupun lagu rancak tapi mesejnya memang menyentuh jiwa. Barulah terfikir, ketika seronok berhari raya banyak yang perlu dikorbankan ibu bapa. Sedih!

Wednesday, September 23, 2009

SENYUMLAH sikit!

SALAM Aidilfitri. Semoga Aidilfitri ini diraikan dengan penuh bermakna. Sebenarnya, nak kongsikan artikel ni. Copy dari blog lain. Harap tips ini boleh beri pelajaran berguna. Senyumlah sikit! Comel pun!

1. Smiling Makes Us Attractive
We are drawn to people who smile. There is an attraction factor. We want to know a smiling person and figure out what is so good. Frowns, scowls and grimaces all push people away -- but a smile draws them in.
2. Smiling Changes Our Mood
Next time you are feeling down, try putting on a smile. There's a good chance you mood will change for the better. Smiling can trick the body into helping you change your mood.
3. Smiling Is Contagious
When someone is smiling they lighten up the room, change the moods of others, and make things happier. A smiling person brings happiness with them. Smile lots and you will draw people to you.
4. Smiling Relieves Stress
Stress can really show up in our faces. Smiling helps to prevent us from looking tired, worn down, and overwhelmed. When you are stressed, take time to put on a smile. The stress should be reduced and you'll be better able to take action.
5. Smiling Boosts Your Immune System
Smiling helps the immune system to work better. When you smile, immune function improves possibly because you are more relaxed. Prevent the flu and colds by smiling.

Wednesday, September 16, 2009

PELITA punya CERITA

DIAM tak diam, Ramadan pun dah nak habis. Orang sibuk buat preparation raya. Beli kuih, baju raya, pasang langsir baru, perabut baru blablabla. Cakap pasal persediaan raya, nak cerita pasal pelita. Tak meriah raya kalau tak pasang pelita kan. Kalau tak main bunga api pun. Rumah nampak cantik.
Kisahnya, aku beli pelita kat supermarket tahun lepas. Cadangnya nak pasang kat rumah tahun ni sebab masa tu sibuk pindah rumah. Tinggalkan semuanya kat rumah mak. Ramadan tahun ini, teringatbalik pasal pelita tu, jadi aku pun decide nak pasang kat rumah.
Hari pertama semuanya berjalan lancar. Cantik rumah aku dah ada pelita. Hari kedua, ketiga pun ok juga. Masuk hari keempat, masa aku balik ke rumah siang tu tengok pelita tu semua dah tak ada. Nak je aku menyumpah tapi bulan puasa kan. Sabar je la.
Dalam hati aku kata budak-budak ni dah tak ada benda nak curi. Pelita pun jadi. Dah sengkek sangat ke sampai pelita pun tak boleh beli. Entahlah.
Malam tu, bila aku balik dari kerja. sesuatu yang aku tak terfikir boleh berlaku. Buluh pelita bersepah depan rumah. Pelita memang dah tak ada. MEMANG BAIK BETUL HATI PENCURI NI!!!

SELAMAT HARI RAYA SEMUA! (Kalau aku tak sempat nak post benda baru lepas ni)

Thursday, September 10, 2009

SYURGAKU

AKU adalah pengejar syurga akhirat, bagiku dunia ini adalah tempat untuk mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat.
Aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku menikmati syurga dunia terlebih dahulu.
Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buat buatku. Tempat kerja, syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas.
Ke mana pun dan sampai bila-bilapun syurgaku selalu bersamaku.


-Allahyarham Ustaz Asri Ibrahim (Rabbani)
(dipetik dari majalah Solusi #11)
Al Fatihah...

Tuesday, September 8, 2009

MENGEJAR masa

DEMI MASA SESUNGGUHNYA MANUSIA ITU DALAM KERUGIAN

SEDAR tak sedar, dah masuk 18 Ramadan dah. Hujung minggu depan nak raya. Cepatnya! Rasa macam baru beberapa hari puasa.
Tapi itulah, masa memang pantas berlalu. Sedar tak sedar usia pun makin meningkat. Bukannya makin muda. Hakikatnya, kita bukan Peter Pan.
Ada 24 jam sehari untuk semua orang tapi terkejar-kejar pulak. Banyak benda nak dibuat dan jika ditolak dengan masa yang tak produktif dan masa yang dibazirkan, berapa jam sangat la yang tinggal.
Dan beberapa jam itulah yang nak digunakan sebaik mungkin. Banyak nak dibuat, senarainya berjela tetapi yang dapat selesai cuma satu dua je. Kadang-kala tak tau yang mana paling penting, yang mana pula tidak tapi kita buat je. Lepas tu rasa macam rugi pula.
Tapi itu lebih baik daripada tak buat apa-apa langsung..

Wednesday, September 2, 2009

RAMADAN di HATIKU

Tompi
Raihan

RAMADAN datang lagi. Seronoknya (walaupun sekarang dah nak masuk 13 Ramadan). Tapi tak seperti Aidilfitri, tak banyak lagu menceritakan mengenai keseronokan menyambut Ramadan berbanding lagu raya. Sedih kan.
Bagaimanapun, aku ada beberapa lagu yang diminati sepanjang Ramadan dan dijamin evergreen. Tak percaya? Percayalah.
1. Harapan Ramadan- Raihan feat Man Bai
Lagu ni memang best. Buat aku termenung seketika mengenai Ramadan. Apa yang aku buat sepanjang Ramadan yang dikatakan "Bulan Pesta Ibadat", kadangkala aku sendiri pun sedih. Sentiasa berharap "Ramadan kali ini penuh makna, agar dapat kulalui dengan sempurna."
2. Ramadan Datang-Tompi
Rentak upbeat lagu ini, buat aku tak percaya yang ini lagu keagamaan. Cerita pasal ketibaan Ramadan, cerianya umat menyambut Ramadan Al-Mubarak yang dipenuhi dengan ibadat.
3. Ramadan Bulan Suci-Nasyid Lama
Aku tak ingat siapa kumpulan nasyid wanita yang nyanyi lagu ini dan tajuknya, tetapi ini adalah 'all time favorite'. Masa zaman aku kecik2 dulu. Time dengar radio waktu sahur selalu ada lagu ni. "Ramadan, bulan yang suci. Rahmat melimpah dari Ilahi. Banyakkan amal dibulan ini, wajah muslimin selalu berseri"
4. Puasa Dulu Baru Raya-Raihan
Raihan dengan lagu "sing-along" memang tak dapat dipisahkan. Mudah tetapi mengesankan. Lagu ini buat aku rasa semangat dan naik bulu roma terutama bila nak dekat raya. Mari nyanyi, "Minal Aidil Wal Faizin...."
Sebenarnya ada banyak lagi lagu nasyid atau bertema Ramadan ni tapi mungkin jarang keluar radio atau aku tak sedar pun lagu ni ada
Tetapi lagu sedap je tak cukup kalau yang mendengarnya sendiripun tak menghayatinya dan beramal. Insaf-insaflah...